Zapraszam do czytania
*************
Czekolada
Czekolada (z nahuatl xocolatl – gorzka woda) - Sporządzana jest z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego (tzw. masło kakaowe), tłuszczu cukierniczego, środka słodzącego i innych dodatków (np. orzechy). Wytwarzana najczęściej w formie tabliczek. W niektórych krajach (np. w Meksyku), powszechniejsza jest czekolada w postaci napoju na wodzie/mleku lub innym płynie. Rzadziej spotyka się czekoladę sproszkowaną lub w granulkach.
************
Rodzaje
o Gorzka - składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej.
o Mleczna - w jej skład wchodzi również mleko lub proszek mleczny i wanilia, a zawartość kakao nie przekracza 50%
o Biała - bez zawartości proszku kakaowego. W najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego.
o Deserowa- czekolady będące mieszaniną różnych składników z w/w rodzajami czekolad:
o Bakaliowa- czekolady z "bakaliową niespodzianką"
o Orzechowa- do czekolady dodaje się orzechy
o czekolady z owocami, likierami i innymi dodatkami
************
Ciekawostki
-Czekolada ma wysoką wartość energetyczną - 100 gramów tego wyrobu to 2100-2500 kJ (500-700 kcal).
-Pierwszą gorącą czekoladę stworzyli Majowie. (a nie: Mayowie)
************
Nie karm zwierząt czekoladą!
Czekolada jest szkodliwa dla wielu zwierząt. Organizmy koni, psów, kotów i papug nie są zdolne do metabolizmu zawartego w czekoladzie alkaloidu - teobrominy. Spożycie czekolady może powodować u nich drgawki, zawał serca, krwotok wewnętrzny, a nawet śmierć. Średniej wielkości psu (20 kg) szkodzi ¼-½ kg czekolady lub 25 g kakao spożywczego w proszku, dawka śmiertelna czekolady gorzkiej dla psa to 6 g na kilogram masy ciała.
************
Offline